Koll på börshandlade fonder, ETF, Exchange Traded Funds

Är du nyfiken på nya investeringsformer? Tycker du att avgifterna för traditionellt fondsparande är höga? Vill du få tillgång till din fonds utveckling direkt och inte vänta till nästa dag? Den nya generationens fonder, ETFer, är både lätta att köpa och sälja tack vare sin standardiserade utformning. De kan också ge möjligheter till en bra avkastning och kännetecknas av att de ofta har en lägre avgift än traditionella fonder.

ETFer kan utgöra grunden i din portfölj genom sin breda marknadsexponering eller utgöra ett komplement till en nuvarande portfölj. ETFer kan passa både den långsiktige investeraren som vill ha ett kostnadseffektivt sparande med många valmöjligheter och den kortsiktige investeraren som snabbt vill komma in och ur en underliggande marknad.

ETFer är en relativt ny sparform i Sverige men de senaste åren har utbudet av olika typer av ETFer och intresset hos investerare ökat. I den här texten reder vi ut begreppen och beskriver hur ETFer kan användas.

Vad är en ETF?

ETF är en engelsk förkortning av Exchange Traded Fund vilket på svenska betyder börshandlad fond. ETFer är helt enkelt fonder som handlas på börsen och som följer utvecklingen av en underliggande tillgång som ett index, en korg aktier, räntepapper eller råvaror. Genom att investera i ETFer har du möjlighet att köpa olika värdepapper eller fonder som följer avkastningen i olika tillgångsslag och marknader till en lägre kostnad än om du hade investerat i dem var för sig. Genom att kombinera de olika fonderna, med varandra eller med en traditionell aktieportfölj, kan du välja riskexponering utifrån din personliga investeringsprofil.


Lär dig mer

Lär dig mer om hur en ETFär uppbyggd, hur prissättningen fungerar och hur handeln går till.

Hur fungerar ETFer? »


 

Lär dig om hur du kan använda ETFer i din portfölj och vilka inriktningar som finns. 

Hur använder jag ETFer? »


 

Videos

Xact Högutdelande

Pär Nürnberg, VD för Xact Kapitalförvaltning presenterar Xact Högutdelande som baseras på s.k. smart beta strategi.  För mer information läs här


Xact Småbolag

Pär Nürnberg, VD för Xact Kapitalförvaltning berättar om Sveriges första småbolags-ETF, Xact SmåbolagFör mer information läs här »


Felix von Bahr, Nasdaq, förklarar hur du kan använda ETFer när du investerar.


Lilla ETF-skolan

En snabb genomgång av ETFer och varför de kan vara bra att inkludera i sin investeringsstrategi.