Hur köper och säljer man aktier?

Det är enkelt att komma igång med att spara i aktier. Du behöver bara öppna en depå hos en bank eller fondkommissionär. Och själva handeln är inte mer komplicerad än en auktionssajt på webben.

Du har säkert sett bilder från börser världen över där maniska aktiemäklare skriker ”Köp” och ”Sälj” samtidigt som siffror blinkar förbi i hög hastighet på enorma skärmar.

Idag är börshandeln inte lika dramatisk på de flesta börser. Det som tidigare skedde genom att köparnas och säljarnas ombud möttes på börsgolvet sker idag via stora datasystem. Det är fortfarande på marknadsplatsen som köpare och säljare möts, men det sker i en digital värld.

Du kan inte själv gå direkt till Stockholmsbörsen för att handla aktier. All handel sker genom börsens medlemmar. Medlemmarna är banker, fondkommissionärer och mäklarfirmor som har tillstånd att bedriva värdepappersrörelse av Finansinspektionen, den statliga myndighet som övervakar finansbranschen. Stockholmsbörsen, som är Sveriges största börs, har över 150 medlemmar. Många av dem är svenska, men det är också internationella banker som vill kunna handla med svenska aktier.

Aktiehandeln sker under börsens öppettider, mellan klockan 9 och 17:30 måndag till fredag helgfria dagar. I praktiken kan du lägga en order om att köpa eller sälja aktier dygnet runt, beroende på hur din bank, fondkommissionär eller mäklare har öppet. Ordern kommer inte att behandlas på börsen förrän den öppnar på morgonen.

När du lagt en order hos din aktiemäklare skickas den till börsen. Där registreras ordern i Stockholmsbörsens datasystem.

Handeln som nätdejting

Om börsen kan liknas vid en auktionssajt så liknar själva handelssystemet en dejtingsajt. På dejtingsajten lägger du upp din profil och specificerar vad du söker – kille, 25-30, gillar varm choklad och skidåkning. När du klickar på ”Sök” letar systemet upp en partner som matchar din profil.

Samma sak gäller i börssystemet. I det här fallet är det vilken aktie, hur många och till vilket pris du vill köpa som är matchningskriterierna. På andra sidan sitter en säljare som gör samma sak, specificerar hur många aktier han eller hon vill sälja och till vilket pris. Börssystemet söker igenom alla order och när en köp- och säljkurs möts görs avslut automatiskt. Ditt köp har gått igenom. Du har köpt och någon annan har sålt aktier.

När två order har matchats skickas informationen till Euroclear (före detta Värdepapperscentralen, VPC). Euroclear bokför alla aktieinnehav i Sverige.

Denna information används för att veta vilka som är aktieägare och har rätt att rösta på årsstämman och få aktieutdelning. Dessutom kontrollerar Skatteverket vilka aktier som har bytt ägare och vem som fått utdelning för att kunna dra rätt skatt varje år.


Starta depå för att handla

Det är alltså inte du själv som genomför aktieköp på börsen. Det gör börsens medlemmar. För att du ska kunna köpa och sälja aktier måste du därför starta ett ”aktiekonto”, en så kallad depå, hos någon av börsmedlemmarna. Att starta depå är enkelt, du skriver på ett depåavtal, skickar in och sedan är du igång. Innan dess måste du välja hos vilken mäklare du vill starta din depå.

Det finns många olika aktörer som erbjuder aktiehandel, du kan antingen välja din vanliga bank eller en specialiserad aktör.

Hos bankerna kan du samla alla dina konton, lån och betalkort och ofta få en personlig kontaktperson på ditt bankkontor.

 

Hur ska man välja?

Bra att tänka på när du ska öppna depå:

Bästa priset. Priserna på aktiehandel varierar. Jämför de olika aktörernas courtage, det vill säga vad du får betala för varje aktieaffär. Courtaget består av ett fast minimicourtage och en rörlig del som slår in om aktieaffären är stor. Om du gör små affärer, på ett par tusen kronor åt gången eller mindre, är det billigaste alternativet att välja en mäklare med ett lågt minimicourtage. Läs mer om courtage i faktarutan längst ner på denna sida. Du kan även jämföra årliga depåavgifter samt vad du får för ränta på de pengar du har innestående på det konto som är kopplat till din depå.

Välj en bra webbplats. Idag sker den mesta aktiehandeln via internet. Det är därför viktigt att du känner dig bekväm med den webbplats du väljer att handla via. Många mäklare har demo-versioner av sina handelssidor, så att du kan testa hur det känns innan du öppnar en depå.  

Bra fondurval. Se till att det finns många fonder att välja på. Vissa banker erbjuder bara sina egna fonder och det ger inte dig det bästa urvalet. Många aktörer ger dig möjlighet att välja bland flera hundra olika fonder från både svenska och utländska fondbolag.

 

Fysiska möten. Nätbaserade banker och fondkommissionärer erbjuder inte några fysiska kontor. Känner du dig tryggare med en personlig kontakt kan du välja en bank där du får en kontaktperson på ett lokalt kontor. Men kom ihåg att hur mycket stöd du än får är det alltid du själv som är ansvarig för dina investeringsbeslut.