PT Jocken osakekoulu aloittelijoille

Mikä osake on?
Osake on osakeyhtiön omistusosuus, joka antaa omistajalleen osallistumis- ja äänioikeuden yrityksen yhtiökokouksessa. Sen kautta omistajalla on myös mahdollisuus saada tuottoa, jos yritys maksaa osinkoa. Osakkeenomistaja on yksi yrityksen omistajista ja voi osaltaan vaikuttaa yrityksen kasvumahdollisuuksiin.

Millaisia osakkeita on?
NASDAQ OMX Helsinkiin (Helsingin pörssi) on listattu 129 yritystä. Tiedot valittavissa olevista osakkeista saat pankistasi, nettivälittäjältäsi, meiltä osoitteesta www.nasdaqomxnordic.com tai suurista päivälehdistä. Yrityslistat jaetaan yrityksen koon ja liikevaihdon mukaan. Tavallisesti aloittelevat sijoittajat valitsevat sijoituskohteensa Suomen 25 vaihdetuimman yrityksen listalta eli OMXH25-indeksiin kuuluvista yhtiöistä. Osakesäästäjän kannattaa sijoittaa sellaisten alojen yrityksiin, joista on itse kiinnostunut. Silloin osakekurssien kehityksen seuraamista tulee mielenkiintoisempaa. Useimmat toimialat ovat edustettuina pörssissä.

Mitä osakesalkulla tarkoitetaan?
Osakesalkku on sijoittajan kokoelma eri yritysten osakkeita. Riskit kannattaa hajauttaa ja sijoituksia tehdä eri yrityksiin ja eri alojen yrityksiin. Tämä yhdistelmä muodostaa osakesalkun. Sijoitusten hajauttamisessa on se etu, että tappioiden riski pienenee, kun sijoittaja ei ole riippuvainen vain yhdestä tai muutamasta yrityksestä.

Miten osakekauppa käytännössä toimii?
Yksityishenkilö ei voi käydä kauppaa pörssissä suoraan, vaan tarvitaan säilytystili pankissa tai nettivälittäjällä. Tili on helppo avata omassa verkkopankissa tai ottamalla yhteyttä pankkiin. Säilytystilien maksuja ja välityspalkkioita kannattaa vertailla, sillä palveluntarjoajien välillä on hintaeroja.

Miten ostan osakkeita?
Olet avannut säilytystilin, siirtänyt sille rahaa ja valinnut sijoituskohteet. Mitä seuraavaksi?

Osakkeita ostetaan osuusmäärinä, ja hinta on yhden osuuden hinta. Sinun pitää siis päättää, montako osaketta ostat ja mikä on limiittisi. Limiitti on rajahinta, jolla olet valmis ostamaan tai myymään.

Tarjoustaso on osakekaupassa käytetty termi. Pörssikauppa on huutokauppaa, jossa ostaja ja myyjä kohtaavat. Jokaisen kaupan jälkeen on kolme hintaa: viimeisin kauppa (esim. 115,00), alimman myyjän myyntihinta (esim. 115,25) ja korkeimman ostajan ostohinta (esim. 114,75).
Käytännössä on myyjiä, jotka haluavat saada osakkeistaan paremman hinnan, ja ostajia, jotka haluavat maksaa vähemmän. Tarjouskirja kertoo, montako osaketta kullakin hintatasolla on ja mitkä hintatasot ovat. Tarjouskirja on ikään kuin luettelo kulloinkin voimassa olevista tarjouksista, jotka odottavat niitä vastaavaa tarjousta.

Miten osakkeilla ansaitaan rahaa?
Sijoitukselleen voi saada tuottoa kahdella tavalla. Kun omistettava yritys kasvaa ja voi hyvin, sen osakekurssi nousee, jolloin osakkeiden arvo nousee. Kun yritys tuottaa voittoa ja maksaa omistajilleen osinkoa, sinä omistajana saat osan voitosta. Osingot kannattaa yleensä sijoittaa, jotta osakesalkun saa kasvamaan.

Miten uuden osakesijoittajan kannattaa ajatella?
Osakkaisiin sijoittava ottaa aina riskin, mutta se on hinta, joka on maksettava mahdollisuudesta pitkän aikavälin tuottoon. Riskiä voi kuitenkin pienentää noudattamalla tiettyjä sääntöjä. Usein puhutaan sijoittamisen seitsemästä kultaisesta säännöstä, joita noudattamalla on hyvät mahdollisuudet saada sijoituksensa tuottamaan ja kasvamaan hyvin.

1. Aseta osake- ja osakerahastosijoittamiselle pitkäkestoiset tavoitteet
Sinä asetat tavoitteet omalle sijoittamisellesi. Suhtaudu tuotto-odotuksiin realistisesti. Historiallisesti osakkeet ovat tuottaneet noin 10 prosentin vuotuisen keskituoton. Lyhyellä aikavälillä osakkeiden arvo voi vaihdella rajustikin. Siksi osakkeet ja osakerahastot ovatkin pitkäkestoinen sijoituskohde.

2. Tee sijoituksia säännöllisesti
Älä sijoita koko osakkeisiin ja osakerahastoihin varaamaasi pääomaa kerralla. Silloin vaarana on, että ostat kalliilla. Sijoita osingot ja vältä markkinoilta poistumista ja sinne palaamista, sillä siihen liittyy usein suuria kustannuksia.

3. Hajauta riskit
Älä pane kaikkea yhden tai muutaman yrityksen varaan. Osta 10–15 yrityksen osakkeita viideltä tai kuudelta eri toimialalta. Silloin sijoituksesi on vähemmän altis sekä yritysten että toimialojen suhdannevaihteluille. Kunnon riskien hajautus tarjoaa suojaa, jos osakesalkun yksittäisen osakkeen arvo putoaa.

4. Varo lainarahoilla sijoittamista
Osakkeiden ostaminen lainarahoilla voi tuottaa suuria voittoja nopeasti mutta saattaa myös johtaa henkilökohtaiseen talouskriisiin. Lainarahoilla sijoittaminen vaatii suurta kokemusta osakemarkkinoista.

5. Pidä tietosi ajan tasalla äläkä noudata muiden neuvoja sokeasti
Onnistunut osakesijoittaminen vaatii tietoa. Pyri siksi pitämään omistamiasi yrityksiä koskevat tiedot ajan tasalla. Seuraa yrityksen tulosraportointia. Lue vuosikertomukset ja osavuosikatsaukset. Kuuntele muiden neuvoja, mutta älä noudata niitä sokeasti. Muodosta aina oma mielipiteesi asiasta, sillä sinä yksin kärsit seuraukset huonojen neuvojen noudattamisesta.

6. Tee omia analyysejä
Älä osta osakkeita yrityksistä, joiden taustoja et ole selvittänyt ja joiden toimintaa et tunne. Tee omat analyysisi sekä yrityksestä että osakerahastosta, johon aiot sijoittaa.

7. Laadi säännöt osakesalkun koostumukselle
Sijoitukseen kannattaa tehdä muutoksia, kun jotakin osaketta on salkussa liikaa tai jos yritys ei enää täytä ostohetkellä voimassa olleita edellytyksiä. Sijoituksen muuttaminen liian usein saattaa aiheuttaa turhaa stressiä ja johtaa virhevalintoihin. Sijoituksen muuttaminen kannattaa suunnitella hyvin, jotta et joudu maksamaan turhia veroja.

Miten aktiivinen sijoittajan pitää olla?
Mitään sääntöjä ei ole, vaan aktiivisuus riippuu omasta kiinnostuksestasi ja käytettävissäsi olevasta ajasta. Usein kuitenkin käy niin, että kiinnostuksen kasvaessa myös aktiivisuus kasvaa. Kaupankäynti on hauskaa, sillä omistusta on helppo seurata verkossa. Aktiivisena osakkeenomistajana oleminen ei sitä paitsi ole niin monimutkaista kuin helposti luulisi.