NASDAQ NORDIC

Fire kendte politikere dyster på børsen om fremtidens vækst

Vinderen kåres fredag den 16. juni klokken 16 i Dansk Erhvervs telt på Havnen i Allinge. Følg debatten på Nasdaq Copenhagen’s Facebook live, eller kom selv forbi og se, hvem der vinder årets politiske aktiedyst.
 

Af Nikolaj Kosakewitsch, administrerende direktør Nasdaq Copenhagen

Over tre måneder har fire politikere fra Borgen dystet om én ting: førstepladsen i Fondsbørsens aktiedyst. Folketingssalens kamp på ord er for en stund byttet ud med en dyst på afkast og aktier, når fire toppolitikere for tiden mødes i en kollegial kappestrid, der kulminerer på Folkemødet, hvor vinderen kåres.
 

Denne gang er det personligt

Sidste års vinder Pelle Dragsted skal forsøge at forsvare sin titel mod den evige udfordrer Joachim B. Olsen. Liberal Alliances OL-medaljevinder har nu to år i træk måttet se en af sine røde MF-kolleger tage førstepladsen. I 2015 vandt De Radikales Ida Auken. I 2016 stod Pelle Dragsted øverst på skamlen. I år skal det være anderledes, har Joachim B. Olsen bebudet.
 

Mening med morskaben

Der er mening med morskaben. Når Nasdaq Copenhagen, som Fondsbørsen hedder i dag, afholder sin politiske aktiedyst for tredje år i træk, er det ikke kun for underholdningens skyld.

Formålet med fondsbørsens aktiedyst er at skabe en større politisk forståelse for den gavnlige effekt aktieinvesteringer har på økonomien i vores samfund. I Sverige skaber børsnoterede SMVer 3 gange flere jobs end ikke-børsnoterede. Og i finanskriseårene i Danmark i 2008 og 2009 rejste 70 selskaber henholdsvis 38 mia. DKK og 31 mia. DKK over fondsbørsen på et tidspunkt, hvor ordet kreditklemme var fast gæst i erhvervspressen.
 

Stemmer med pengene

Hver deltager modtog i marts 1 million fiktive danske kroner samt udfordringen: udvælg de selskaber på den danske fondsbørs, som du tror på, og mener skaber det bedste afkast inden Folkemødet på Bornholm.

Med spillet får politikerne forhåbentlig punkteret nogle fordomme om det at investere i aktier, og måske testet på klos hold, hvordan man som investor kan ’stemme med sine egne penge’ og vælge at investere i ét selskab frem for et andet ud fra holdninger til afkast, vækst, klima, bæredygtighed, etik, jobskabelse eller innovation i danske selskaber.
 

Folkesport, tomme investeringskalorier eller verdens ældste crowdfunding model?

Fondsbørsens aktiedyst er opvarmningen til en paneldebat på Folkemødet på Bornholm om hvorvidt aktier kun er for de få, eller om der rent faktisk er tale om verdens ældste form for reguleret crowdfunding, hvis aktier blev en folkesport som i nabolandet Sverige?

Debatten åbnes den 16. juni i Dansk Erhvervs telt, hvor Fondsbørsen også løfter sløret for, hvem af de fire politikere, der løber med Nasdaq’s eftertragtede førstepræmie i aktiedysten, som er at få sit portræt blæst op på Nasdaq’s ti-etager høje lysreklame på Times Square i New York.

 

 

 

-->